ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ-CERN – ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Στις 5 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τη Ζυρίχη. Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και κατευθυνθήκαμε προς τη γραφική Βέρνη, μια πόλη που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.
Στην πρωτεύουσα της Ελβετίας επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου παρακολουθήσαμε την εντυπωσιακή έκθεση «Άνθρωπος και Γη». Στη συνέχεια θαυμάσαμε τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Βέρνης, τον μεγαλύτερο της χώρας, και περπατήσαμε στα σοκάκια όπου βρίσκεται το σπίτι του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ιδιαίτερη εντύπωση μας άφησε το αστρονομικό ρολόι, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Θεωρία της Σχετικότητας.
Τη δεύτερη μέρα γνωρίσαμε την παλιά πόλη της Γενεύης. Επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό Ναό, περπατήσαμε στην ιστορική πλατεία Place du Bourg-de-Four, όπου καταλήγει ο κεντρικός δρόμος Grand Rue, και θαυμάσαμε το εντυπωσιακό σιντριβάνι Jet d’Eau ( πίδακας νερού), σύμβολο της πόλης, που εκτοξεύει νερό στα 140 μέτρα πάνω από τη λίμνη Λεμάν.
Στη συνέχεια είδαμε το Palais des Nations, τη Σπασμένη Καρέκλα, καθώς και το σπίτι όπου έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας. Η ξενάγηση ξεκίνησε με την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, και τον υποψήφιο διδάκτορα Ιωάννη Ξιωτίδη. Είδαμε από κοντά τον ανιχνευτή ATLAS, που λειτουργεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Μάθαμε για τις έρευνες που στοχεύουν στην κατανόηση της δομής του σύμπαντος και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων, όπως το μποζόνιο Higgs. Επισκεφτήκαμε επίσης το τεράστιο δίκτυο υπολογιστών και το κέντρο ελέγχου.
Στις 7 Ιανουαρίου επιστρέψαμε ξανά στο CERN, όπου οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε εργαστηριακή δραστηριότητα ανίχνευσης νέων υποθετικών σωματιδίων. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στους εκθεσιακούς χώρους, όπου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και πειραματα. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε επίσης από ομάδα μαθητών στο πρόγραμμα ferMUN, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του International Labour Organization (ILO). To MUN (Model United Nations) είναι μια εκπαιδευτική προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών, όπου μαθητές και φοιτητές αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωματών και εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες σε επιτροπές του ΟΗΕ. Εκεί οι μαθητές μας παρακολούθησαν συνεδρίαση με θέμα «Πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να ενισχύσει την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία και την ισότιμη πρόσβαση στους απαραίτητους ιατρικούς πόρους;». Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία του συνεδρίου.
Την τελευταία μέρα του ταξιδιού επισκεφτήκαμε τη Λωζάνη. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη, επισκεφτήκαμε την Notre Dame και απολαύσαμε τη θέα από ψηλά. Είδαμε το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων και το κτίριο όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, που αφορα την πατριδα μας.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε επιστρέφοντας από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, γεμάτοι εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες που θα θυμόμαστε για πάντα.







